Soepel in gesprek met jongeren over werk ná de studie #studiekeuze

By Machiel Kneppers

apr 16

Opvallend vind ik het als keuzecoach dat een aantal jongeren die ik spreek hun focus alleen hebben staan op welke studie te kiezen en niet zozeer op wat ze er straks mee kunnen gaan doen. De studie moet wel leuk zijn, ook de stad waar je studeert legt gewicht in de keuzeschaal. Logisch gezien de beperkte ervaring die jongeren hebben met werken en logisch qua levensfase waarin ze zitten.

Wat het volbrengen van de gekozen studie écht helpt, is dat de motivatie voor de gekozen studie ‘duurzaam!’ is. Daar heb je dat woord weer… Duurzame ofwel een stevige gefundeerde motivatie heb je als student nodig om, bijvoorbeeld, door de soms taaie en ingewikkelde stof heen te komen van bijvoorbeeld het vak Statistiek terwijl je naar jouw idee gekozen hebt voor een studie specialistische opvoedkunde of psychologie. Dat vak kan dan voelen als een blok aan het been waarop je wellicht afhaakt. En afhaken draagt niet bij aan je zelfvertrouwen…

Dat is mijn motivatie om als mens en als studiekeuzecoach met (aankomende) studenten ook constructief in gesprek te gaan over toekomstig werk, als punt aan de horizon waarop je je kompas graag richt: Wat zou je straks allemaal kunnen doen met wat je nu al aan kwaliteiten en ervaring aan boord hebt, waar in de maatschappij is het nodig en wat kan daarvan de impact zijn voor jezelf, voor je naasten, voor de mensen waarmee je straks samenwerkt? Of zelfs de impact op de wereld, de samenleving.

Daarom pleit ik ervoor dat het inderdaad belangrijk is heel goed te weten wat belangrijk is voor je, hoe je in elkaar steekt én wat je echt leuk vindt! Dit bewustzijn helpt mij als keuzecoach en trainer van loopbaancoaches in de wijze waarop ik werk met deze prachtige jongvolwassen mensen die de bedoeling hebben straks goed gemotiveerd een rol hebben in onze samenleving.

Machiel Kneppers

About the Author

Machiel is een gedreven loopbaan- en keuzecoach. Dat mensen hun professionele wensen realiseren, daar werkt hij graag aan mee. Volgens hem bestaat er geen vak dan het loopbaanvak, dat dichterbij de realisatie van dromen en wensen van mensen komt.